Een veilige omgeving is belangrijk. Zeker binnen Scouting, waar je met minderjarigen werkt. Dit betekent dat, naast de aanwezigheid van een fysiek veilige (speel)omgeving en veilige materialen, alle leden zich ook veilig moeten kunnen voelen.
1. Sociale veiligheid
Sociale veiligheid binnen onze groep betekent dat leden zich beschermd weten en voelen tegen grensoverschrijdend gedrag in de vereniging. Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan we het overschrijden van normen (gedragscode) en de wet, zoals zeden, verduistering, pesten, groepsdruk, geweld etc. Samen met Scouting Nederland werken wij actief mee aan de bescherming van alle leden op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Bewustwording en preventie zijn belangrijke ingrediënten die bijdragen aan een sociaal veilige omgeving.
Aanstellingsbeleid
Om te zorgen dat de wensen en verwachtingen van (nieuwe) vrijwilliger(s) matchen met de wensen van onze organisatie voeren wij een intake gesprek. Daarnaast dient een staflid ook de trainingen van de Scouting Academy te volgen. Daarnaast wordt hij/zij gewezen op de gedragscode van Scouting Nederland.
Vrijwilligers die bij Scouting Hintham aan de slag gaan, moeten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen (deze wordt door ons aangevraagd). Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Zonder VOG kun je helaas niet als vrijwilliger actief zijn. Het beleid van Scouting Hintham is dat de VOG elke drie jaar worden geactualiseerd.
Gedragscode
Door Scouting Nederland is een gedragscode (Gedragscode) ten aanzien van grensoverschrijdend gedrag vastgesteld. Hier staat in wat wel en niet gewenst is in de omgang tussen vrijwilligers en jeugdleden. Alle leden en vrijwilligers van Scouting Nederland worden geacht kennis te hebben van deze gedragscode en hiernaar te handelen. Alle vrijwilligers van Scouting Hintham onderschrijven de gedragscode zoals die opgesteld is door Scouting Nederland.
De Gedragscode Scouting Nederland is hier te vinden.
Calamiteiten
Als er sprake is van een calamiteiten situatie, zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval, staat staf en bestuur voor je klaar. Daarnaast hebben wij ook een vertrouwenspersoon in onze groep.
Ook kun je via het team Sociale Veiligheid van Scouting Nederland altijd contact opnemen met het landelijk opvangteam. Dit team bestaat uit landelijk vrijwilligers die groepsbesturen adviseren over hoe ze hiermee om kunnen gaan. Deze vrijwilligers zijn ervaren in de hulpverlening en hebben veel ervaring met dit soort situaties. Zij verwijzen Scoutinggroepen indien nodig door naar de juiste instanties. Het team Sociale Veiligheid is 24 uur te bereiken (na kantoortijden via een bereikbaarheidsdienst) op: 033 496 09 11
of via de e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vertrouwenspersoon
De vertrouwenspersoon kan worden benaderd als je een probleem hebt dat je niet wilt of kunt bespreken met iemand van de leiding of het bestuur. Dit geldt zowel voor stafleden, jeugdleden als ouders.
We hopen dat niemand de vertrouwenspersoon echt nodig zal hebben, omdat het natuurlijk beter is als je problemen direct met elkaar bespreekt. Ook willen we onderstrepen dat het eerste aanspreekpunt bij problemen altijd de staf of het bestuur is, tenzij je dringende redenen hebt om direct naar de vertrouwenspersoon te stappen.
Als groep hebben we twee vertrouwenspersonen: Daan de Schepper en Freeke Valenkamp. Beiden zijn oud-stafleden van onze vereniging en zijn al enige jaren niet meer actief als staflid. Daardoor staan ze op enige afstand van de vereniging maar weten wel hoe scouting in elkaar zit. Via een landelijk team van Scouting Nederland kunnen ze ook worden ondersteund bij specifieke vragen.
![]() |
|
Ik ben Freeke Valenkamp, 40 jaar, gelukkig getrouwd en moeder van twee zoontjes. Mijn passies zijn dansen en zingen en lekker gek doen. Ik werk parttime als implementatie specialist bij een software bedrijf en daarnaast heb ik een massagepraktijk aan huis. Ik ben van mijn 5e tot mijn 30e actief geweest bij de St Christoffelgroep (Scouting Hintham), waarvan 15 jaar als staflid bij de Esta's. Toen is mijn oudste zoon Hugo geboren en is scouting wat naar de achtergrond geraakt. Maar toen Hugo 5 was, is hij bij de bevers begonnen en nu zit hij met veel plezier in zijn 3e jaar van de Welpen Estahorde. Het lijkt me leuk om zelf ook weer meer betrokken te zijn bij de groep en naast te ondersteunen als vertrouwenspersoon, ook mee te helpen bij groepsactiviteiten. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. |
2: Fysieke veiligheid
Veiligheid begint bij preventie. Om die reden bieden we met enige regelmaat voor onze stafleden trainingen aan. Deze kunnen ze via Scouting Nederland, of de regio volgen. Daarnaast hebben we zelf een aantal cursussen ontwikkeld waarbij we met name jonge stafleden een goede basis bieden om ervaring op te doen en te leren. Hierbij besteden we onder andere aandacht aan eerste hulp, brand, ontruiming.
EHBO
Binnen elk speltakstafteam geven we twee stafleden de mogelijkheid om een volwaardig EHBO-diploma te halen. Daarnaast bieden we ook regelmatig een avondcursus aan waarin ervaren stafleden ingaan op de eerste beginselen van de EHBO.
Gebouw
Begin 2020 zijn onze blokhutten weer door de Brandweer/ Gemeente gecontroleerd.
De aanwezige blusmiddelen en EHBO-kisten worden ook jaarlijks gecontroleerd.
3: Digitale veiligheid
Op 25 Mei 2018 is de nieuwe Europese GDPR-wetgeving in werking getreden. GDPR staat voor General Data Protection Regulation. In Nederland is sinds het begin van 2018 al de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) in werking.
Voor de verwerking van lidmaatschapsgegevens maken we gebruik van de privacy regelement van Scouting Nederland. Voor het privacy beleid van Scouting Nederland verwijzen we naar www.scouting.nl/privacy.
Daarnaast hebben we voor onze groep enkele specifieke aanvullingen gemaakt omdat we voor het spelen van het scoutingspel naam en adresgegevens verwerken, maar vaak ook over medische gegevens van onze leden moeten beschikken. Het is immers niet mogelijk om een programma, weekend of kamp te draaien zonder te weten wie we moeten bellen als er iets misgaat, of zonder kennis te hebben van de medische gegevens of gegevens over allergieën van onze leden
De laatste versie van ons privacy regelement is hier te vinden.